PLEASE ENABLE YOUR JAVASCRIPT TO VIEW THIS PAGE!
[ How? ]

Pelakon Shahriza Mahmud berang layanan ‘kurang ajar’ nurse Hospital Kuala Pilah | SEORANG pelakon wanita tempatan mengkritik sikap yang ditunjukkan beberapa petugas di sebuah hospital di Negeri Sembilan.

Shahriza Mahmud, antara pelakon yang popular di era 90an, berkongsi kisah yang dialami adiknya yang bersalin dalam usia kandungan kira-kira lima bulan memetik Astro Awani.

Sikap biadap nurse Hospital Kuala Pilah buat Pelakon Shahriza Mahmud bengang

Dalam status di akaun Facebook, Shahriza meluahkan rasa tidak puas hati dengan doktor dan jururawat yang bertugas dan menyifatkan mereka sebagai biadab.

Pelakon Shahriza Mahmud berang layanan ‘kurang ajar’ nurse Hospital Kuala Pilah
Pelakon Shahriza Mahmud berang layanan ‘kurang ajar’ nurse Hospital Kuala Pilah
Shahriza FB Petikan status Shahriza di Facebook.

Ini berikutan sikap yang dipamerkan mereka, selain penggunaan ayat-ayat yang dilihat tidak sesuai diucapkan.

Antara ayat yang digunakan ialah ‘kalau tak tahan sakit jangan mengandung’.

Di akhir statusnya, Shahriza menasihatkan agar mereka yang berhasrat untuk menjadi doktor atau jururawat untuk memiliki bukan sekadar ilmu, tetapi juga rasa perikemanusiaan yang tinggi.

Shahriza turut memaklumkan bayi adiknya meninggal dunia kerana lahir tidak cukup bulan.

BUKAN SOAL KERAJAAN ATAU SWASTA TAPI HORMATI PROFESION ANDA. ANDA KERJA KERAJAAN, YANG ANDA RAWAT ITU JUGA KERJA KERAJAAN. ENTAH2 ANAK2, ATAU ANAK2 BUAH ANDA ADALAH ANAK MURID GURU INI Roshaniza Mahmud. HIDUP INI RODA, OK!

Menyirap darah dengar kekurangajaran sorang dua petugas wad #‎teratai Hospital Kuala Pilah! Nak fikir baik macamana kalau jaga org nak beranak, kurang ajarnya tak ada bahasa! Memang AHJ. Minta maaf la petugas yg bagus di hospital lain tapi ada yg di sini dah buat hal!

Tolong la train pelatih & docs hormat org skit. Jgn fikir manusia yg terbaring di katil wad ni makhluk ganjil tak de perasaan. Korang syukur baby takselamat???? Ayat2, ‘kalau taktahan sakit jangan mengandung’, waktu org tgh berlawan dgn saat kelahiran bayi 5 bulan 3 minggu, kemudian terpaksa menanti baby yg akn pergi meninggalkan si ibu dlm jangkahayat cuma dua jam, ayat tu ayat orang hutan zaman batu yahudi takde otak!

Baby cukup sifat. Kening tebal. Berat 490gm. Nurse bleh ckp,”Nasib baik!”?

Tau kenapa? Kalau 500gm mereka kena rawat n save the baby! Dorang syukur sebab boleh biarkan baby pergi sebab kurang 10gm dari target. Si ibu di sebelah asyik dgr nurse dok tanya, baby ada lagi? Baby ada lagi? For 2 hrs tak sabar tunggu baby pergi tanpa buat apa2! Agak2 nak rasa mcmana? 😭

Lepas tu, tak sabar nak ‘bunuh’ baby ke? Kelam kabut potong tali pusat sampai tertinggal uri di dalam. Main game seluk, tolak, cari2 plak! Part nak jahit pun kena marah lagi? Tak bius, kulit dan isi kena jahit hidup2, adik minta simpati pun kena perli2? “Alah…tiga jarum je. Kalau tak tahan, jangan mengandung!” Apa jenis manusia la lu!

Adik saya bukan takpernah mengandung. Dah bersalin anak pertama, mudah sahaja. Sepatutnya anak kedua yg baru 23 minggu ini lebih mudah kerana lebih kecil. Dia akui, melahirkan Allahyarham Muhammad Dhia Adni kali ini juga mudah pabila tiba waktunya tetapi layanan dari mula tiba ke hospital sehingga selepas melahirkan, amat menyakitkan. Lepas baby dah keluar, proses seluk menyeluk yg mcm taksudah amat menyiksakan katanya.

Adik saya seorang yg kuat. Dia bkn jenis manja2kan sakit ni. Dia ada tali pinggang taekwando dan jurulatih @ pengurus hoki sekolah N9 bwh 12 tahun kut! Dia baru saja dapat anugerah guru cemerlang tapi cemerlang lagi petugas hospital KP! Org mcm diapun terasa & terkilan dgn apa yg berlaku, apatah lagi wanita2 lembut yg didera sebegini. Ya Allah.

Korang ni penyumbang kpd punca2 ibu meroyan! Berkhidmat tu bkn takad nak jaga sakit bdn pesakit je ye! Ada otak fikir!!!

Ada ibu2 yg bernasib baik. Yang takmerasa tidak semestinya ahli keluarga atau kwn2 juga tidak akn terkena. Mmg bkn setiap hari berlaku begini tetapi kpd yg tidak bernasib baik, ini bkn soal balasan atau hukuman.

Ujian di mana2pun ada. Antara takdir Allah mengambil kembali Allahyarham baby Adni & sikap manusia yg biadab tidak ada persamaan. Menerima ketentuan perginya zuriat dariNYA jua, pasti redha tapi kebiadaban manusia, bkn slh Allah. Manusia itu sendiri yg tidak menghormati anugerah Allah yg mereka sepatutnya sambut dgn penuh hotmat.

Satu nyawa lahir kedunia dari Allah s.w.t….. Kalau ada rasa hormat utk satu nyawa kecil yg suci mulia itu, pasti semua ini takkan berlaku.

DARI ZAMAN DULU, TETAP ADA YANG BIADABRows Uwiewie Love you sis.

*
Saya merayu kpd bakal nurse & nurses lama atau baru di seluruh Malaysia, JANGAN marah atau keji mangsa2 teraniaya. Ambil ini sebagai iktibar agar anda TIDAK akan melakukan perkara yg sama. Sampaikan kpd rakan setugas anda keperitan dan kesedihan hati mangsa & kaum keluarga kami.

Tak de siapa yg mahukan situasi buruk. Yg bertuah, harus bersyukur. Yg tak bernasib baik, bkn soal nasib tetapi soal sikap manusia yg tak bersyukur punya pekerjaan mulia yg sepatutnya bakal menerima pahala yg MasyaAllah cukup bsr ganjarannya dari Allah s.w.t tetapi mereka alpa. Takdir tidak boleh diubah tetapi sikap & cara kerja boleh diperbaiki.

TOLONG….tolong sama merasa, kerana jika anda tidak punya jiwa halus seorang insan utk meringankan & nenyelamatkan insan lain, eloklah fikirkan utk beralih ke profesion lain. Anda hanya akn menambah lebih ramai mangsa yg akn berdoa kpd Allah s.w.t utk anda. Allah takpernah tidur.

Kepada nurses yg bagus2 tu TERIMA KASIH atas layanan selama seminggu di sini.

**
Terima kasih ats ulasan Puan Mieya dari Hospital Selayang. Sebagai org biasa, tidak bererti org biasa tak faham prosedur dan proses kerja org lain.

Yg munasabah takde siapa pertikaikan. Bekerja dlm bidang yg berdepan dgn orang awam, menuntut kesabaran dan etika kerja yg tinggi. Bkn saja nurse, bidang lain pun sama juga, tak kira swasta atau kerajaan. Petugas dimarah atau dimaki oleh bos atau pelanggan TETAPI yg membezakan setiap individu adalah keterbukaan masing2 nenerima itu sebagai tugasan amanah Allah yg sepatutnya tidak dilepaskan kpd penerima servis.

Mmg dijangka, maki2 utk ibu2 push lagi la and so on tetapi ayat2nya patut diajar agar respect skit pesakit. Masa yg diambil utk maki or carut sama saja dengan cakap elok2. Sy lihat di sini, bkn soal nak push pesakit tetapi nak lepaskan geram petugas itu sendiri yang dah terbiasa buat mcm tu.

Adik saya bkn kali pertama bersalin. Dia bukan tak tahu bila waktunya utk potong tali pusat. Bila tak ikhlas, sambil bertugas membebel fikir nak marahkan pesakit saja dan buat kerja sambil lewa, yg tak sepatutnya berlaku akn berlaku. Tertinggal uri, sememangnya lah kena seluk seluk balik TETAPI IANYA BOLEH DIELAKKAN!!!!!

Matlamat tidak menghalalkan cara.

Protokol baby tak cukup bln tu kalau pesakit tak faham bahasa, dari hari pertama masuk wad saya dah jerit suruh usaha selamatkan baby. Bkn tak ada baby yg selamat di luar negara. Hari masuk wad, hari Depavali, hari cuti. Nak masuk swasta tak de doktor. Terpaksa masuk hospital situ. Dah masuk, kami respect makluman yg diberi TETAPI antara doktor sendiri pun berbelah bagi. Sesi satu kata ada harapan, sesi dua kata tak de harapan. 3 orang doktor dlm my family pun kata rare case. Cuma 3% dlm dunia water broke pertengahan perjalanan pregnancy dan ada yg SELAMAT.

Fine. Terima takdir Allah s.w.t. Yang tak boleh terima SIKAP SIKAP SIKAP. LAYANAN BURUK. BIADAB. BIADAB. BIADAB!!!!!!!

***
Dalam keluarga saya , ada doktor dan bukan sorang dua yg bekerja sebagai nurse. Kerajaan ada, swasta pun ada. Kalau mereka buat buruk, mereka pun akan kena. So, ini bkn sebab suka2 nak cerita utk syok sendiri ye!

Allahyarham atok saya juga surgeon di Hospital kerajaan. Waktu kecil pnh ikut atok ke wad. Atok baik dgn pesakit & semua org TETAPI skrg, cucu & cicitnya diperlakukan begini. cry emoticon

Pelakon Shahriza Mahmud berang layanan ‘kurang ajar’ nurse Hospital Kuala Pilah

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.