PLEASE ENABLE YOUR JAVASCRIPT TO VIEW THIS PAGE!
[ How? ]

Bukan mahu membandingkan antara housewife dengan wanita bekerjaya kerana ternyata selagi wanita itu bergelar seorang isteri dan ibu, beban tanggungjawab tetap sama untuk melaksanakan yang terbaik kepada keluarga.

Namun, yang jadi semkin pedihnya apabila sesetangah syarikat bagai menidakkan tanggungjawab wanita itu dengan mempersoalkan tentang anak.

Kisah ini dipetik menerusi Faradila Rozali di laman Facebook miliknya.

Soalan Pelik yang ditanyakan bakal majikan kepada seorang ibu semasa temuduga

Baru blk checkup bb @38weeks, Gynea tanya byk MC lg x? I said setahun keje baru 1 hari MC despite preggy Alhmdulillah..So she said “I give u 2 weeks MC lah..better rest at Home..takut x sempat dr Klcc lebih sejam kalo nk smpai Hosp ni” I said : Next week nk masuk ofis lg Dr..byk keje kne settle.X best handover byk keje kt org.

I just wanna share d sad fact nowadays..Comp kalo bleh mmg taknak hire married women yg muda2..kang maternity leave je..Jan haritu, i g temuduga at this 2 comp..antara soalannya ‘U ada plan nk pregnant lg x?’ WTFish punya soklan knn..I said “I dh ada sepasang,so takde plan nk tambah, tp kte merancang je, Allah yg tentukn..Install IUD pn bleh hilang & tau2 mngandung je knn” Ada my fren tu g interview kt comp besar lg, siap ditanya ‘u pump susu utk bb ke? Coz kte x support aktiviti pump ni, amik masa keje’ So my fren said ‘But u support d guys went smoking at d stairs, 20min/session for 3-4 times during working hours?’ Haa kne sound setepek bfore myfren walk away..

Hargailah isteri2 bekerjaya diluar sana..wlpn kadang dia blk keje lewat x smpat masak/tapau je..Coz sgt2 challenging jd working mom,its not easy to balance career-famili,try put urself in her shoes : yg preggy telan segala suppliment to stay healty & fit utk keje..yg breastfeed mngangkut segala & bkejar dgn rutin tugas & komitmnt fully breastfeed for 2years..buat keje kne cepat & efficient, work smart coz 5:30 sharp kne rushing blk knn..kadang dpt MC pn gagahkn diri masuk keje gk coz nk cover leave utk jaga anak2 x sehat nnt..takkan tiap2 bln amik AL/MC smpai 5hari kott..kne pndai bg komitmnt kalo nk keje mkn gaji,disiplin & komitment perlu utk jaga periuk nasi kte..skrg ni living cost sky high..segala bnda naik tiap2 bln..takde plk yg nk derma 2billion dlm akaun kte, so demi keselesaan anak2 & quality of life, ramai ibu perlu bekerja.

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.