PLEASE ENABLE YOUR JAVASCRIPT TO VIEW THIS PAGE!
[ How? ]

Malaysia bumi tercinta sudah menjangkau lebih separuh abad kemerdekaannya dan pelbagai kemajuan dan kemudahan telah ada dan dikecapi oleh rakyatnya kini.

Apabila mengimbau kembali dengan melihat gambar-gambar lama sudah pasti kita akan merasa kagum dengan pencapaian yang dinikmati sekarang.

Antara kemudahan yang kita kecapi sudah pastinya seperti Lebuhraya Utara Selatan(PLUS) yang menghubungkan utara ke selatan, Lebuhraya Pantai Timut(LPT1, LPT2) menghubungkan Pantai Timur dengan Kuala Lumpur, lapangan terbang, jambatan Pulau Pinang dan pelbagai lagi.

Menerusi siakap Keli, kami kongsikan gambar-gambar lama yang telah dimuatnaik oleh seorang pengguna Facebook bernama Amir Farid dan Najmudin Muhamad, di mana dia memuatnaik gambar-gambar semasa mereka dan rakannya berbasikal menjelajah lebih separuh negeri-negeri di Semenanjung Malaysia seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang dan Kuala Lumpur pada Disember 1989 iaitu 26 tahun lalu.

Orang Melayu Pertama kayuh basikal merentasi Jalan Raya Timur Barat

Bagi kami gambar ini memang ‘rare’ melihat pengalamannya melalui kawasan pada masa itu baru membangun lebih-lebih lagi lebuhraya Timur Barat, Gerik Perak yang sedang di bina di mana kita ketahui ia adalah jalanraya yang paling susah dibina kerana sering disabotaj oleh komunis.

Apa yang lebih menarik mereka mendapat pengiktirafan ‘Orang Melayu Pertama yang kayuh basikal merentasi Jalan Raya Timur Barat’ oleh pihak tentera dan catatan pengembara telah mendapat perhatian pihak media di mana artikel mengenai mereka telah dikeluarkan oleh akbar Berita Harian pada 18 May 1990.

Satu lagi menarik perhatian admin ialah keadaan pantai beriadah terkenal di Pahang iaitu Teluk Cempedak pada tahun 1989, memang cantik.

Jom kita saksikan gambar-gambar berkenaan bersama kapsyen yang saudara Amir Farid ceritakan di setiap gambar.

Orang Melayu Pertama kayuh basikal merentasi Jalan Raya Timur Barat

01. gambar di atas jambatan Temerloh… bertolak lepas subuh dari Temerloh berbekalkan hanya RM350 lebih kurang… basikal lomba rega nyer RM280 masa tu so tinggal berapa… RM70 laa kan… mie blass ngan udean dah beli lama dah basikal memasing… sepatutnya pudin pun gi sekali… tapi kena culik dek alien… tu yang berapi dalam gambar sebelah mie tu.

Orang Melayu Pertama kayuh basikal merentasi Jalan Raya Timur Barat

02. mulalah kayuh masuk Mentakab… Lanchang… makan pagi tah kemana… jamak sekali makan tengahari jek somewhere dekat gerai area kilang tetepi jalan… jumpa surau kita org singgah jamak takdim… jam kuning aku yg ustaz adipek Hasnul Hadi Zainal Abidin hadiahkan tercicir… tak lama pas tu kita orang masuk Karak Highway…

Orang Melayu Pertama kayuh basikal merentasi Jalan Raya Timur Barat

03. permulaan Karak Highway relax skit sebab takat bengkang bengkok jek takde bukit…. maghrib kita org sampai surau kampung Lipur Lentang… surau bersawang… org jarang pakai… suspen din kena kacau malam tu… aku tak ingat kita org makan ke tidak malam tu… esuk subuh bingkas bangun… dengan tak makan apa pun… kayuh lagi…

Orang Melayu Pertama kayuh basikal merentasi Jalan Raya Timur Barat

04. pantang jumpa punca air… selalunya driver lori yg berenti kat tempat macam ni… so kita org minum air bukit jek untuk kasi tambah tenaga… nak beli air tenaga lembu merah tu tak berapa mampu…

Orang Melayu Pertama kayuh basikal merentasi Jalan Raya Timur Barat

05. sampai area Selesa Hillhomes dan Bukit Tinggi mula sesak kita org mendaki… gear besor pun tak terkayuh dah… erek laa basikal sampai puncak terus baring tepi longkang ke… batu atau duri tajam ke… lantak asal boleh baring… giler punya letih yang teramat letih… then lepas rentas bukit tinggi… masuk terowong… turun bukit laju sangat laa pulak sampai berlumba ngan lori balak… laju jek sampai KL…


06. kat KL kita org lepak kat Masjid Pekeliling… then baru laa makan kat Lorong Katak… pas tu ronda-ronda kotaraya laa sampai ke malam… lumba ngan bas mini pulak… bas mini kuat cilok pas tu brek mengejut sesuka hati… nyaris jugak kita org tak melekat kat badan bas mini tu…


07. kayuh lagi esuk nya naik ke Ipoh… ikut jalan lama rasanya… jalan ni kita org agak laju… mungkin sebab jalan banyak yang straight kut… mie paling laju… aku cam biasa laa last sokmo…


08. permandangan mungkin kurang menarik sepanjang perjalanan ni… banyak kebun getah…


09. dan ladang kelapa sawit… tapi cantik jugak tu.


10. kita org tak singgah Ipoh town pun… terus kayuh sebab target utama gi Penang… sebab nak carik kerja sementara di kilang-kilang kat sebelah sana… lepas rimas layan udean usha anak mami kat Butterworth kita org redah Jambatan Pulau Pinang tapi kena halau…


11. terpaksa naik feri… tu yang frust tu… alasan polis kat situ kata takut kita org melayang di tiup angin masa kat tetengah jambatan tu nanti… sebelum naik feri ‘cekik’ dulu… org lain datang Penang makan nasik kandar… kita org hanya mampu makan nasik dgn telur mata kerbo bersama air suam… dan itulah menu kita org dimana-mana saja… malu nak tambah air suam kita org balun air untuk buat basuh tangan jek…


12. kita org tour satu Pulau Pinang tuu… last last patah balik lepak kat Batu Feringghi… ada cina sepet ni tak reti menjala… udean dengan pantas laa… beramah mesra tolong tunjuk ajarkan cara anak jati tebing Sungai Pahang menjala… lepas lauk kita org malam tu… just beli nasik dgn kari jek… ikan memang aku laa tukang siang cam seselalunya…


13. nyala unggun api mie memang terrer… garam kunyit takde… simbah air laut jek laa untung-untung ada rasa masin sikit…


14. botol sarsi tu eksyen jek… kita org minum air laut jek senornyer tu… dah start terbakar… hitam dah kulit memasing… kita org tidur celah batu jek malam ni… nasib tak hujan… bapok sejuk nyer angin laut… tapi nyamuk kenyang sampai mati suntik kita org…


15. maleh dah nak tunggu jawapan mintak kerja kat kilang… kita org cabut… kayuh naik ke Kedah… syok… org lain naik kereta nengok sawah… kita org kayuh basikal jek lalu cecelah sawah… cantik nya… bapok luasnya sawah padi…


16. kayuh punya kayuh masuk ke Perlis… tapi kita org tak pergi memana town pun… ikut jalan kampung jek…


17. sampai ada satu masjid cantik ni kita org berenti jamak takhir… punya laa banyok pokok nyiur tepi kubor tu… apa lagi mie mintak belas kasihan tuk siak kat situ… lepas lah lunch kita org hari tu… 2 atau 3 biji sorang nyiur buat bekal tenaga untuk terus kayuh…


18. pepagi kayuh lagi… dari Perlis masuk semula le sempadan Perak… kita org sampai ke Pengkalan Hulu, Perak… jalan lama… begerutu… berlubang… bukit punya tinggi… adeehh… rasa cam nak campak jek basikal masa tu… tak boleh kayuh… erek jek merangkak-rangkak… asyik kena horn jek ngan lori balak… ajak berpaut… mana larat dah… tak sempat pun…


19. dah malam baru sampai… bapok lapor… udean ngidam nak satay… pergi lah dia cari upoh bakor satay…


20. aku buat burger boleh laa sesikit… mie dia magic sikit… dia tahan lapor…


21. mie berlajar jual yong tau fu…


22. breakfast kita org makan roti canai… mulanya cicah kari pas tu gula… gula siap mintak tambah sebab nak ratah gula tu… ratah gitu jek… konon nak bagi tambah tenaga laa… sebab nak ke Grik pulak lepas ni… bukit lagi sayup tingginya… sama jek sempit… dahlah jalan masih sama jugak penuh batu berselerak… bergerutu dan berlubang… letih…


23. sampai pekan Grik kita org lepak masjid jumpa brader tabligh ni… respect giler dia dgn semangat kita org… lepas usrah tu kita org tak lekang bibir berzikir Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar… yeelah tujuan kita org mengembara pun kerana menghayati keindahan alam ciptaan Allah… tu pun dah kira cam zikir gak kan..


24. lewat petang kita org kayuh jugak… redah jek… kut kut ada jumpa surau lain depan nanti…


25. nak masuk maghrib baru kita org masuk highway… masa tu masih di kenali Jalan Raya Timur Barat… suspen najis gajah merata-rata kat tengah jalan… sambil siap kena kejor ngan sekumpulan kera… dari jauh macam jinak rupanyer ganas giler…


26. selepas 17km hari makin gelap… hutan makin tebal dan sunyi… jumpa kem askar pertama kita org singgah… “hello sir!… where are you going sir?” mati-mati askar tu semua ingat kita org ni mat saleh… sebab tak logic org melayu naik basikal masuk highway ni… terkejut besor dia org… “hangpa suma tidoq sini laa… sat gi kena pijak ngan ‘org besaq'(gajah)… leceh…” tu dia keluar daa slang…


27. malam tu pertama kali kita org tidur dalam kem askar tengah hutan… mandi air gunung melalui paip buluh… makan semewah-mewah makanan… sardin, ayam, daging, telur, sayur, kek, roti… teh tarik dlm cerek… siap ada persembahan lawak jenaka lagi..


28. masa pekena kopi…tetiba ada satu jeritan yg teramat kuat… “gajah! gajah! gajah!….” panik giler kita org… apa yg aku bayangkan kem ni kena rempoh dengan beberapa ekor gajah… mampuiih laaa… rupanya jeritan dua ekor beruang yg tengah berkelahi… beruang tu memang dah biasa datang carik makanan kat situ… masa tu udean tengah sibuk betul main M16…


29. walaupun dapat merasa tidur atas tilam setelah sekian lama… esuk subuh mesti bangun mandi air gunung lagi… menggeletor sejuk… dihidangkan pulak dgn roti telur, nasik dan mee hoon goreng dgn milo… cukup bertenaga… siap bungkuskan lagi makanan untuk seperjalanan kita org nanti…


30. paling best kita org bertiga dapat pengiktirafan ATM sebagai ‘Orang Melayu Pertama yang kayuh basikal merentasi Jalan Raya Timur Barat’… huiiiyoooo terrerr!!!


31. tersenyum sedih dan sayu… kita org mengorak kayuhan untuk terus mendaki… memasing lama terdiam sebab bangga dan cukup terharu… menjelang tengahari singgah di air terjun pertama… tambah tenaga dgn mee hoon dibungkus brader askar tadi…


32. akhirnya sampai jugak ke Tasik Banding… sayang tak sempat memancing walau sekejap pun… punyalah cantik hutan kat Malaysia ni… warna hijau yg di dalam hijau itu beribu-ribu jenis warna hijau yang kehijauan… hijau kuning…hijau merah… hijau kelabu… hijau biru… Subhanaallah…


33. tasik ni bersambung ngan TasikTemenggor… sini banyak org jual ikan tasik di sekitar kedai tetepi jalan.. besor-besor belaka…


34. kayuh dan terus kayuh… daki bukit… lelah berenti… tolak sampai puncak… turun bukit laju giler lepas tu… menjerit happy sambil lepas tangan… lori balak pun aku overtake… masa ni kita org banyak terpisah sebab sapa power jalan dulu… aku memang tetap last sokmo…


35. 1000 meter dari paras laut… giler… camana kita org boleh sampai puncak ni…


36. sampai sempadan negeri Terengganu… singgah di sebahagian dari hutan simpan Air Terjun Sekayu…


37. jejak sempadan Kelantan, Jeli… di pekan kecil inilah kami bermalam di surau tepi bukit batu kapur… makan kat kedai tomyam koboi… murah… sedap… banyak… esuk pagi pun sama… makan nasik kerabu penuh satu pinggan punya laa murah…


38. esuknya melalui jalan kampung kita org redah masuk ke sempadan Thailand… bukan kat Rantau Panjang… tapi naik perahu jek ikut sungai celah kampung sampai ke Siam… tapi bukan bandar besar… cuma pekan koboi kecik… nak seludup beras tapi kang tak larat nak pikul…


39. masyarakat sana sama jek cam org Kelantan… tu yang jumpa ngan castello dgn sepupu dia… dia org ni lah yang jadi guide kita org… mie sempat laa seludup rokok siam…


40. selepas kita org seberang sungai… start kayuh semula… turun ke Besut… kita org banyak berenti sebab panas giler… mujur sepanjang perjalanan banyak ‘wakaf’ atau bus stand besor… ada pelantar lagi… siap boleh baring… permandangan tetap cantek… sawah padi… hutan simpan… cekmek molek…


41. dekat nak asar akhirnya sampai Kuala Terengganu… org kampung sekitar situ semua ingat kita org ni mat salleh… semua panggil “hello sir…” pelik… apa kita org ni tak cukup hitam ke?


42. sempat laa pepusing bandar Kuala Terengganu… carik penyu…


43. kita org lepak tepi pantai… ada satu surau nelayan kat situ… baju kita org bawak 2-3 helai jek… cam biasa kalau kita org basuh… jemur laa kejap atas handle basikal masa kayuh tu… sekejap jek kering…


44. kali ni kita org kayuh sampai lewat malam… bila malam aku paling depan dan paling laju… sebab mata aku paling terang mungkin… sebab tu laju… sampai di pekan Paka baru jumpa surau… kat sini kita org jumpa satu brader ni… pegawai pertanian daerah yang baik giler… masa tu baru habis kelas tajwid… dia sponsor dinner dan breakfast kita org esuknya kat umah dia… siap bagi duit belanja lagi sorang 10 hinggit… dia seronok tengok kita org… sebab dia dulu pun “hitchhiker” jugak..

Orang melayu pertama berbasikal jelajah semenanjung tahun 1989

45. start dari Paka kita org ikut jalan kampung tepi pantai… seronok kereta tak banyak… boleh nyanyi-nyanyi lagi kuat-kuat… ‘kembara di tanah gersang’… ‘rajawali terbang tinggi’… udean nyanyi lagu ella cam biasa… sedar tak sedar sampai sempadan Pahang… lalu kat roadblock… polis soal siasat mintak passport… tak caya kita org anak jati 1Malaysia… nasib mie terrer ayat…

Orang melayu pertama berbasikal jelajah semenanjung tahun 1989

46. dari Cherating nak ke bandar Kuantan seksa giler sebab cuaca makin panas… rasa nak terjun jek masa lalu kat memana sungai… atau tasik paya bakau… nak beli air ‘seratus campur’ mana mampu…

Orang melayu pertama berbasikal jelajah semenanjung tahun 1989

47. sebab cuaca yg teramat panas kita org kerap kali terpisah… semua kerana banyak kali singgah carik bekalan air yg makin kurang… main janji jek jumpa kat Teluk Chempedak…

Orang melayu pertama berbasikal jelajah semenanjung tahun 1989

48. senja baru kita org sampai… melepek memasing terbaring keletihan yang melampau… dekat 2 minggu lebih kita org berkayuh haram tak kena setitik hujan pun… esuknya tu kat Kuantan baru laa hujan… kerana amaran keras banijr kita org lepak lama di Kuantan carik duit dan carik tenaga sebelum meneruskan kayuhan ke Selatan…

Orang melayu pertama berbasikal jelajah semenanjung tahun 1989

49. catatan pengembara oleh Najmudin Muhamad kerana dapat pengiktirafan dari ATM dan keluarnya artikel ni dalam akbar Berita Harian pada 18 May 1990… ramai yg nak mendapatkan kita org untuk menyiarkan cerita dan gambar ‘adventure’ untuk turut sama berkongsi pengalaman tentang berbasikal “tour malaysia” kita org tu…

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.