PLEASE ENABLE YOUR JAVASCRIPT TO VIEW THIS PAGE!
[ How? ]

Ramai yang tidak berpuas hati apabila produk Qu Puteh Whitening diharamkan kerana mengandungi merkuri sehingga mengaitkan dengan kandungan kimia itu di dalam vaksin.

Merkuri Dalam Qu Puteh Dipersoal Tapi Dalam Vaksin Tidak

Berikut merupakan persoalan yang timbul.

Merkuri: Qu Puteh Vs Vaksin

Dan ini merupakan ulasan ilmiah Pseudoscience Watch mengenai isu yang timbul ini.

Edisi: Antivax ataupun yg Unvaxxkan anaknya tanya soklan. So, kami tolong jawabkan

Ada yang bertanya kenapa kandungan mercury di dalam produk Qu Puteh dipersoalkan. Tetapi kandungan mercury di dalam vaksin tidak dipersoalkan.

Pertamanya anda kena faham sesuatu yang dinamakan sains. Dan di dalam sains ada satu subject namanya chemistry. Dan di dalam subject chemistry ini ada menerangkan kenapa perkara itu berlaku. Klu awak tak belajar chemistry awak memanglah tak tahu.

Saya bagi satu contoh yg senang agar anda semua faham tentang pentingnya ilmu kimia dalam menceritakan sesuatu perkara. Jikalau anda fail kimia, maka anda akan banyak membantah perkara2 yang anda sendiri dangkal tentangnye.

Sebagai contoh garam dapur yg selalu kita gunakan. Nama kimianya adalah sodium chloride(NaCl). Ianya selamat digunakan dan cuma memberi rasa masin di lidah. Tetapi jika kita cuba isolatekan kedua2 bahan ini menjadi 'sodium metal' dan 'chlorine gas' sahaja, maka bahan ini sgt aktif dan berbahaya.

Cukuplah jika anda meletakkan 'sodium metal' ini di atas lidah anda, mgkn muka anda sudah berkecai dahulu sebelum sempat anda menutupkan mulut. Begitu juga jika 'sodium metal' itu diletakkan di dalam air. Maka, ianya akan menghasilkan satu bahan yang baharu iaitu sodium hydroxide(NaOH) yang bersifat alkali dan sgt kuat menghakis. Senang cerita, setiap gabungan unsur2 yang berlainan akan menghasilkan effect yang berbeza.

Dalam bab pemutihan yang digunakan oleh produk Qu Puteh ianya mengandungi mercury. Mercury jenis apa? Iaitu antara mercury dichloride atau ammoniated mercury. Kedua bahan ini mampu menghilang pigment yang menyebabkan warna kulit menjadi gelap. Malangnya bahan ini mempunyai 'Half-life' yang lama di dalam badan manusia. Maksudnya mecury dichloride atau ammoniated mercury lambat dibuang drpd pada kita dan menyebabkan mercury toxicity.

Berlainan pulak dgn komponen Thimoresal di dalam vaksin. Nama kimianya dikenali sebagai Sodium ethylmercurithiosalicylate. Di dalam bahan tersebut mengandungi ethylmercury yang dimana 'half-life' di dalam badan manusia tidak sampai seminggu pun. (Ko bukannya nak cucuk vaksin setiap hari pun)

Akhir sekali saya nak bagitahu je. Dah takde pun unsur mercury dalam vaksin ni kecuali beberapa vaksin untuk selsema(Flu vaksin).

Saya bukan provaksin pun sebenarnya. Tapi saya pro-knowledge. Saya berpegang pada ilmu dan fakta yang benar. Bukan berpegang pada ketaksuban yang tidak berasas.


(Baca: Kajian Kandungan Merkuri Produk Qu Puteh)

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.