PLEASE ENABLE YOUR JAVASCRIPT TO VIEW THIS PAGE!
[ How? ]

Apa yang diceritakan oleh seorang ibu yang kehilangan anak ini wajar anda jadikan pengajaran kerana mungkin juga suatu hari nanti anda bakal menghadapi situasi sedemikian rupa.

Kisah ini dipetik menerusi Facebook Siti Naqiah Fami di mana anak kesayangannya meninggal dunia setelah dijangkiti virus Adeno di mana disyaki berjangkit daripada orang yang datang melawatnya ketika di dalam pantang.

Kenapa tidak boleh ziarah bayi ketika anda sedang sakit?

Virus Adeno punca Rayyan pergi.

Coretan kisahku dan suami,

23 November 2015 (Isnin)

“shah ar rayyan” inilah nama anak kami.. bayi yg comel seberat 2.65kg hasil perkongsian hidup aku dan suamiku.. x dapat aku bayangkan betapa gembira nya hatiku di saat melihat kehadiran bayi sulung ini di dalam diriku selama sembilan bulan.Mana taknya stiap kali scan, muka die sentiasa berpaling atau tutup muka.Betul la orang cakap kalo tengok muka baby,hilang sakit beranak.camtula perasaan aku ,rasa teruja melihat rayyan di sisiku.Bermulalah sesi berpantang di rumah mak ayahku di seremban.Mak dan ayah antara orang yg paling hepi melihat cucu mereka.Stiap kali mak balik keja,ade je barang dibelikan utk rayyan.Rayyan jarang menangis,stiap kali nak susu die akan memuncungkan mulutnya. Tidoku pun cukup sebab die jarang meragam.Baik anak mama.

4 Desember (Jumaat)

Malam tu Rayyan batuk2 kerap dan nafas die laju.Aku x sedap hati lalu pergi ke KPJ. Sampai KPJ,doc ckp oksigen Rayyan lemah dan disebabkan KPJ tiada NiCU untuk kanak2,Rayyan terus dihantar ke hospital Tuanku Jaafar dengan ambulans.Pertama kali aku naik ambulans sambil memeluk rayyan.Luluh hati bila lihat rayyan bernafas dengan bantuan oksigen.Terasa dunia gelap gelita.

5 Desember (Sabtu)

-Rayyan dimasukkan NiCU untuk kanak2.Pagi2 lagi Aku dan suami pergi melihat rayyan di dalam incubator. Doktor benarkan kami memegang rayyan.Aku peluk,usap rambut dia,pegang tangan dan kaki dia. Menurut doktor anakku kena radang paru2.Setelah puas melihat dia dan memberikan dia susu,aku balik rumah sekejap untuk berehat.petang tu juga doktor call suamiku memberitahu rayyan dimasukkan ICU kerana kekurangan oksigen yg truk.Allah je yang tahu betapa sedihnya aku dan suamiku.

6-7 Desember

-Doc memberitahu Rayyan semakin kritikal.Air tulang belakang rayyan diambil dan dihantar ke Sungai Buloh. X sanggup aku lihat tangan rayyan lebam2 kena cucuk.stiap kali aku panggel namanya,matanya memberi respon.”Rayyan,mama ngan papa dtg ne sayang”.air mata rayyan keluar bila melihat aku dan suami”.

8 Desember (Selasa)

-Doc bertanya kepadaku sepanjang aku berpantang ada tak orang yg datang melawat demam,batuk2.Aku sendiri tidak pasti sebab ramai yang datang lihat rayyan. Doc cakap kemungkinan rayyan kena virus dari orang yg sakit melawat dia.Imun rayyan tidak kuat,dan dia semakin tenat sebab kurang oksigen.

Kami redha dan pasrah.Malam tu aku dan suami berpeluang melihat dan bercakap dgn rayyan. Sambil usap kepalanya aku cakap “Rayyan sayang pergi ok.Allah da tunggu.Tunggu mama dan papa kat syurga tau.Mama x sanggup tgk rayyan camne lagi.mama tau rayyan kuat.cukupla sayang.Mama halalkan air susu mama”.Rayyan seakan mengerti memandang aku dan suami sambil menangis.die cuba mengeluarkan suara walaupun tesekat2.Aku cakap kat doktor “doc,thanks jaga rayyan,saya ade request,lepas ni kalo call suami saya,tolong jangan cakap datang segera lagi,just bagitau je Rayyan dah tak de.Kami ok.thanks suma jaga Rayyan dgn baik”.

Tak sampai 30 minit kat rumah,suamiku dpt call dari hospital mengatakan Rayyan dah kembali kepada Allah.Maafkan mama kerana selalu menangis sepanjang Rayyan kat hospital.

Pergila sayang,tunggu mama dan papa.Rayyan slamat di kebumikan esoknya.Alhamdulillah rumah Rayyan dekat sangat dengan rumah atuk. Senang mama nak tengok Rayyan.Abah simpan semua barang Rayyan sebab taknak aku still teringat.

Pertama kali dalam hidupku melihat abahku menangis semasa Rayyan pergi.Abah cakap dekat kawanku “Rumah ne baru nak ceria tapi sunyi balik. Takpela pakcik redha.Allah sayang dia”.Malam tu aku tido bertemankan baju rayyan.Setiap pukul 2 pagi aku slalu terbangun sebab tu time Rayyan nak susu. Abah selalu nasihatku supaya kuat dan sabar.Masa mula2 Rayyan pergi,hidupku terasa kosong dan slalu termenung.Sedihnya berpantang tanpa Rayyan walaupun aku tau Rayyan dah hepi sekarang ne. Berkat sokongan dr mak,abah,family,kazen dan yg paling penting suamiku sendri,alhamdulillah aku pulih semangat selepas sebulan.

5 Februari 2016 (Jumaat)

-Hari yang paling kutunggu iaitu appointment dgn Dr Juliana,pakar kanak–kanak. Menurutnya,Rayyan meninggal sebab virus adeno.Salah satu cara Virus Adeno terjadi daripada orang luar yang sakit2 semasa melawat dia.

Sebab tu kita tak digalakkan melawat baby bila tidak sihat (demam,selsema).Imun baby tidak sama macam orang dewasa. so,lepas ne kalo siapa2 sakit,tunggu sihat dulu baru pergi melawat. Tak pun tunggu abes pantang baru pegi melawat. Menurut doc lagi, elakkan dari kerap mencium baby sebab kita tak tau diri kita ade virus ke tak.

Kami redha dengan ketentuan Allah.Ajal dan maut di tangan-Nya.Rayyan insan terpilih..Sakit ne hanya penyebab saja sebab da tiba masa anak mama dan papa ne pergi.Pergilah sayang.Mama halalkan susu mama.Terima kasih Allah pinjamkan Rayyan slama 15 hari.Rumah Rayyan dekat je dengan rumah atuk tau.Senang mama dan papa nak tengok.Ketahuila sayang,stiap saat mama dan papa bernafas,mama x kan lupakan Rayyan yg pena hadir dalam perut mama dan juga dunia.

-Shah Ar Rayyan Bin Shah Affandi-

Jangan lawat bayi ketika anda sakit dan jangan lawat bayi ketika bayi tidak sihat

Ikuti komen dari seorang doktor yang bernama Uma Devi mengenai kisah ini.

It is a very painful moment for parents to lose a child no matter how old they were when they passed on. A mother carries a baby with so much care and caution for the whole 9 months just to lose that child due to negligence. Me being a doctor I always advice my patients.

Restrict the number of people who come and visit your new born.Ask them to wash their hands before the touch your baby and strictly no kissing your baby. They can be the most healthiest person living on earth but when it come to your baby , YOU set the rules. Its okay if you are called rude or arrogant or petty, at the end of the day its your child.whatever happens to the baby the PAIN and LOSS is yours.

No need to show off our baby to anyone.If sick people cannot quarantine themselves and stay at home then you quarantine your baby.

Also STOP taking your baby to malls for shopping, crowded restaurants. I have seen parents carrying their baby in one hand and trying to eat with the other. I have seen parents making the baby sit on the grocery cart.Do u have any idea how dirty the cart is.The common excuse is cant leave the baby at home because no one to take care. Simple don't eat in restaurants buy back food.ask your husband to get the groceries.if the mommies feel there is a need to go somewhere then get the husband to take care for a while.

I am a mother too and thats what i did.I am a first time parent who cared for my daughter till she was 6 months alone with my husband.and yes we took turn going out but we never took her out.and the results was my daughter never had any fever , runny nose or cough. The only place you should take your baby is to a park.If a baby fell ill the wrong is with the parents and not anyone else because YOU SET THE RULES when it comes to your babies health. For all the parents who had to let go of your babies too soon , look at the skies and stars and give a big smile because yiur little angel is there watching you. Be strong.

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.