Header Ads

Loading...

Hanya 50 Peratus Peluang Hidup, Lelaki Kongsi Pengalaman 'Perangi' Leukimia Habis-Habisan

Lelaki Ini Berjaya Harungi Leukimia Walau Hanya 50 Peratus Peluang Hidup

Penyakit kanser merupakan penyakit yang merujuk kepada sel yang membesar di luar kawalan. Ianya akan membunuh perlahan-lahan tanpa kita sedari. Lebih 80 peratus penyakit kanser ini kebiasaannya sukar diubati, namun ada juga yang boleh sembuh.

Seperti perkongsian kali ini, menghidapi penyakit kanser bukanlah penghalang baginya untuk terus hidup. Akhirnya kerana semangat yang ada, dia berjaya pulih dan bebas kanser. Ikuti perkongsian Adam Syakir di bawah.

Malas makan ubat jadi barai

Hanya 50 Peratus Peluang Hidup, Lelaki Kongsi Pengalaman 'Perangi' Leukimia Habis-Habisan

Dewasa ini kita digemparkan dengan pelbagai berita penyakit kanker yang makin berleluasa ( ayat SPM ).. ye betul tu..sekarang kanser tu dah macam demam biasa2..dah macam batuk2..contoh macam lepak2 minum air..tetiba keluar topik.. weh ko ada dengar cerita tak anak pak leman senget kena kanker..baik budak tu dulu.. kanser ni dah macam sesuatu yang normal..normal tapi membunuh..tapi macam mana nak bunuh pembunuh ni? semua tahu nak lawan kanser ni dengan chemotheraphy.. dan ini pengalaman aku chemo dan transplant dari view seorang pengidap CML

(ni gambar semester brapa tah..tengok muka tu..sebab malas makan ubat jadi barai camtu..kids,please dont do this)

Berpuluh kali ambil air tulang sum sum

Hanya 50 Peratus Peluang Hidup, Lelaki Kongsi Pengalaman 'Perangi' Leukimia Habis-Habisan

Sebelum nk buat transplant..kena ambik sum2 tulang dulu.. OMG..ambil air sum sum tulang..no no nanti anak aku lumpuh..aku tak bagi doktor amik sum sum tulang nanti lumpuh..pernah dengar ayat camtu?? biasanya pakcik makcik selalu fikir camtu..ambil sum2 terus lumpuh..dengar la sangat jiran tu cerita..memang jiran tu ad PHD pun.. kalau korang nak tau..

BMA atau bone marrow aspire ni, lansung takde side effect pape..macam aku ni..dah berpuluh2 kali ambik air sum2 tulang..syukur masih elok lagi berjalan berjimba berzumba..jangan risau..doktor2 nurse semua pro..just bius zup zap siap terus 5 jam boleh balik rumah mais fifa17..lepas ambil sum2 tulang..tnggu result..then ambil darah adik beradik..untuk apa ambil darah adik beradik? haaa ape lagi next gambar la..susah la semua nak kena ajar

50 peratus je boleh survive

Hanya 50 Peratus Peluang Hidup, Lelaki Kongsi Pengalaman 'Perangi' Leukimia Habis-Habisan

Ambil darah adik beradik tu untuk cari sum sum tulang siapa paling sesuai..penderma ni susah nak cari..yang betul match pun susah nak dapat..tapi syukur..ALLAH bagi aku peluang..aku dengan adik aku match 100%..bila dah ada penderma..sesi kaunseling pulak..haaaaaa masa ni la doktor cerita semua..ape side effect..peratus2 semua tu..time ni doktor bilang..50 50 je peratusan survive..survive oi..hidup mati..memang la orang cakap ajal maut di tangan tuhan..tapi hamba mana yang tak tergugat semangat bila dengar 50 50 je peluang..fikir2 taknak buat..tapi bila fikir2 lama2 lagi..ambil keputusan nk carry on je..sebab ni last chance..lepas ni takde dah..bak kata pepatah amin..alang2 menyeluk pekasam biar ke pangkal buku lali..there is no turning back!

Maka bermula la episod aku kena chemo..4 kali pil chemo..beratus2 kena telan..dan dua kali chemo ayaq warna itam kuning..sebab apa chemo? sebab nak hancur buang terus sum2 tulang yg ada leukimia tu..basicly tulang aku takde sum sum tulang lah..yilekk..pernah makan sup gearbox??yang duk sedut2 tu lah sum2 tulang..sedap??? masa chemo ni..tak payah cakap la..seksa yang macam mana tak dapat den nk explain lebih detail..tubuh panas..kulit jadi hitam terus..kulit mengelupas mcm terbakar..tekak perut mcm terbakar..ulser dalam mulut mcm cendawan banyak2..rambut gugur..muntah2 keluar acid perut..muntah hijau..nak makan tak lalu..nak minum perit..tubuh kurus sekurus2nya..

Kencing berdarah dan sakit teramat

Hanya 50 Peratus Peluang Hidup, Lelaki Kongsi Pengalaman 'Perangi' Leukimia Habis-Habisan

Wowwww ada air sirap..baca elok2 tu..drainage bag..tu merah semua tu darah..datang mana darah tu??dari pundi kencing..yaaa tu sebab kencing berdarah..orang cakap sengugut tu seksa..ni aku rasa macam sakit sengugut kot..sakit yang amat..tak tahan sakit sangat sampai doktor bg morphine..morphine pun kena up dosage smpai ak tak rasa pape dengan tubuh aku..sbb terlalu sakit..kepada lelaki..nak pasang urine catheter ni sangat seksa..korang google sendiri la..maleh aku nak cerita ngeri sangat..dah la size tiub bapak besa..2 3 minggu jugak nak kasi clear darah dalam pundi tu..ni sebab chemo tu effect semua..cell baik cell tak baik semua kasi hentam..

Betapa barai nye kulit lepas chemo..terbakar koyak sini sana..hancur terus..macam pakai produk ada merkuri..tp ni teruk lagi..wkwkwkwkwkwkwk..tu rantai aku pakai sebab nk support hickman catheter..direct masuk dalam dada terus..apa barang cucuk kat tgn.. ( acah2 kuat padahal pedih giler masa nak pasang )

Memang teruk dan stress

Hanya 50 Peratus Peluang Hidup, Lelaki Kongsi Pengalaman 'Perangi' Leukimia Habis-Habisan

Ni kalau tv3 tengok konpem masuk bersamamu..dah macam OKU plak..tapi tu la aku..lepas chemo..kurus..rmbut gugur bertompok2..kulit hancur..time ni la aku ada depression..stress semua muncul ada..dan masa ni la matatabi muncul teman..mana tak sedih tak stress..bila tengok diri sendiri keadaan macam ni kan..jauh beza dari dulu2..

Cylosporin..imatinib..prednisolone..penincilin..semua ubat ni aku makan..aku tak tau berapa ribu ubat dah ada dalam tubuh aku ni..dah macam gula2..ni kalau masuk pertandingan kumpul dan menang for sure aku menang motosikal..muntah2 tu perkara normal..cyclosporin tu ubat petai..bau macam petai..fungsi nak kawal hormon..side efek dia jambang tumbuh lebat..semua bulu2 lebat..misai janggut kening.. imatinib ni nk kawal cell2 leukimia dalam badan..side effect dia muntah dan kulit jadi gebu gebas putih melepak..haha..prednisolone untuk jaga hati dan kidney..yela dah hentam ubat riban2..kesian kidney kena overwork..

Jangan putus asa

Hanya 50 Peratus Peluang Hidup, Lelaki Kongsi Pengalaman 'Perangi' Leukimia Habis-Habisan

Haaaa tengok tu..bberapa bulan lepas tranplant..rambut tu aku taktau kenapa jadi putih..doktor pun pelik..tak pernah2 jadi camtu..sampai ada cakap aku kaler rambut..fitnah tu ta owlooo baimm..pipi tak payah cerita la..bila telan steroid memang wajib jadi camtu..kembang semangkuk tingkat

Dan ini gambar raya tahun ni..hahaha please jangan kecam..aku bukan hipster pakai mask acah2 misteri..tapi nk mgelak jangkitan je..yela udara lani..habuk debu kuman batuk semua ada..rambut aku masih grey putih2..kulit yg itam dan hancur barai dah jadi elok..makin elok kulit sekarang..tubuh makin okay makin gemok..mana tak nye semua hentam..budu belacan durian langgar habis pantang..asal sihat kan.. memang seksa masa chemo masa transplant..ramai yang cakap chemo ni penyebab pesakit mati bukan kanser tu sendiri..salah semua tu..membongak je ekau..yang penting semangat..nak survive tu penting..dan sekarang aku bebas kanser..no more leukimia..3 tahun lagi aku boleh declare fully bebas cancer..disini aku nak mengambil kesempatan nk ucap syukur kepada ALLAH bg aku kesempatan untuk hidup..then terima kasih pada fmly aku.. abah mama yg jaga ak masa dalam wad smpai skrg.. angah selaku penderma.. banyak jgk sedut sum2 tulang mu.. kpd adik2 aku yg lain.. sahabat handai yg ad dtg melawat.. tak lupa jugak adik panda yg selalu melayan gila aku time depression hingga sekarang..saudara saudari cikicikibombom semua yg mmberi semngat.. so aku menyeru kepada semua pesakit2 yang tengah chemo or bakal chemo..never give up guys..jangan dengar orang sekeliling cakap..dorg tak rasa apa kita rasa..dorg tak faham..so please jadi kuat..demi diri sendiri dan orang yang tersayang..macam lirik lagu coldplay ‘ I was trusting statistics more than I trust me ‘..persetankan statistik..percaya diri sendiri..berdoa pada tuhan.. DONT YOU EVER GIVE UP!
Loading...

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.