Header Ads

Loading...

Pak Menteri, Cuba Turun Rasai Hidup Seperti Rakyat Marhaen Selama Seminggu

Loading...
Disebalik pelbagai harga perkhidmatan naik dan jawapan daripada menteri-menteri berkaitan yang agak ‘bijak’ dan ‘bernas’, semakin ramai nampaknya rakyat meluahkan rasa tidak puas hati dalam pelbagai cara.

Kebanyakkan mereka menjadikan media sosial sebagai tempat meluahkan rasa tidak puas hati dan sudah pasti ramai yang terasa terbeban dengan tindakan kerajaan ini akan menyokong.

Terbaru, satu status Facebook luahan rasa rakyat marhaen bernama Muhd Syazni Idris telah memuatnaik luahannya di laman Facebook miliknya di mana ia menjadikan kehidupan hariannya sebagai contoh.

Pesanan Rakyat Marhaen Untuk Menteri Pentingkan Diri

Berikut adalah luahannya:

Ketika saya memandu ke tempat kerja, saya sering bangun pada jam 5.45 pagi dan keluar ke temapt kerja jap 6.30 pagi dalam keadaan tergesa-gesa. Saya perlu menyediakan RM80 untuk pertol dan RM35 untuk tol dalam tempoh seminggu, itupun tidak termasuk cas tempat letak kereta.

Apabila subsidi petrol telah diambil, saya diberitahu untuk mengubah gaya hidup saya dan saya ikut apa yang diberitahu.

Rutin saya sekarang pukul 4.40 pagi saya akan ambil tren ke KL Sentral pada jam 5.47 pagi.

Tiba di KL Sentral sejam kemudian saya akan mengambil LRT untuk ke Bangsar dan bertukar pula ke bas Rapid KL T634 untuk ke Jalan Dungun dan tiba di pejabat saya pada jam 7.40 pagi.

Keseluruhannya, saya perlu menghabiskan masa saya hampit 2 jam untuk perjalanan sejauh 35 kilometer dengan keluar 4 jam lebih awal. Tulisan ini bukan bermaksud untuk berkasar tetapi ia masih relevan berbanding memandu pada awal pagi yang sesak.

“Saya boleh membaca, saya boleh tidur, saya boleh, saya boleh bermain game dan saya boleh “troll”.

Tetapi, Encik Menteri, jangan bercakap seolah-olah kita tidak menghadapi cukup dengan kenaikan harga baru-baru ini tol dan bayaran pengangkutan awam. Lepaskan kaki anda dan hidup dalam kasut kami selama seminggu. Kemudian, anda mempunyai pilihan sama ada memberikan pendapat yang berdasarkan teraf pendidikan.

(Baca: ‘Tun M Tolonglah Kami, Belanja Pergi Kerja RM50 Sehari’ – Rintihan Rakyat Buat Tun Mahathir)

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.