Header Ads

Loading...

Pendedahan Mengejutkan Oleh Pegawai Penerbangan Tentang Apa yang Berlaku Sebelum Nahas Pesawat Rusia

Loading...
CAIRO (AP) – Lapangan terbang di tempat peranginan Mesir, Sharm el-Sheikh telah lama mempunyai kekurangan dari segi keselamatan keselamatan, termasuk imbasan peranti bagasi utama yang sering tidak berfungsi dan pemeriksaan longgar pada pintu masuk untuk makanan dan bahan api untuk kapal terbang, keselamatan pegawai-pegawai di lapangan terbang itu lapor AP.

Keselamatan di lapangan terbang, dan lain-lain di seluruh Mesir telah menjadi perhatian utama penyiasat yang menyiasat kemalangan kapal terbang pada 31 Oktober, 23 minit selepas ia meninggalkan Sharm el-Sheikh, membunuh semua 224 di atas kapal. Amerika Syarikat dan Britain telah berkata punca berkemungkinan bom diletakkan dalam penerbangan, dan Rusia telah menghentikan penerbangan ke Mesir sehingga keselamatan di lapangan terbang menjadi lebih baik.

Tujuh pegawai yang terlibat dalam keselamatan di lapangan terbang Sharm el-Sheikh, memberitahu AP masalah sebenar yang telah lama berlaku di situ, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media. Antara yang didedahkan ialah masalah pengimbas rosak yang telah dinyatakan dalam laporan keselamatan kepada ketua mereka, tetapi mesin tetap tidak diganti.

Pegawai Penerbangan Dedah Apa yang Berlaku Sebelum Nahas Pesawat Rusia

Salah seorang pegawai yang terlibat dalam keselamatan untuk kapal terbang juga mendedahkan gejala rasuah, di mana polis pemantau mesin X-ray yang bergaji rendah selalu mengambil rasuah. “Saya tidak boleh memberitahu anda berapa banyak kali saya telah menemui beg yang penuh dengan dadah atau senjata yang telah melepasi pemeriksaan mereka dengan hanya membayar 10 euro atau apa sahaja,” katanya.

Jurucakap Kementerian Penerbangan Mesir, Mohamed Rahma, menolak kenyataan keselamatan yang tidak mencukupi sebagai punca, berkata “Sharm el-Sheikh adalah salah satu lapangan terbang paling selamat di dunia,” tanpa mengulas lanjut.

Presiden Mesir, Abdel-Fattah el-Sissi telah berkata pegawai-pegawai British menghantar pasukan keselamatan untuk menilai lapangan terbang 10 bulan yang lalu, dengan kerjasama pegawai-pegawai Mesir dan berpuas hati dengan keputusan.

Jurucakap Jabatan Pengangkutan Britain tidak akan mengulas mengenai apa-apa butir-butir apa pasukan itu temukan. Tetapi Setiausaha Pengangkutan British Patrick McLoughlin menyatakan pada Jumaat bahawa pemeriksaan beg didaftar masuk tidak mencukupi, dan memberitahu BBC bahawa ia telah mengenakan pemeriksaan tambahan dalam penerbangannya “kerana kami tidak sepenuhnya berpuas hati dengan cara pemeriksaan itu telah dilakukan.”

Semua beg dimasukkan melalui mesin pengimbas ketika penumpang memasuki lapangan terbang Sharm, dan menjalankan pemeriksaan barangan ‘hand carry’ melalui mesin kedua di pintu sebelum menaiki pesawat.

Tetapi, pengimbas di kawasan susunan beg yang didaftar masuk sering tidak berfungsi, lapor semua pegawai kepada AP.

Salah seorang pegawai berkata kerosakan alat pengimbas CTX yang berusia 10 tahun itu adalah kerana pengusaha tidak menggunakannya dengan betul – “kebodohan manusia,” katanya – dan bukannya kesilapan teknikal.

Beliau berkata beliau telah melihat orang mencabut plug mesin untuk menjimatkan kuasa, atau kerana mereka fikir mereka ‘memberi rehat,” yang menyumbang kepada kerosakan.

Seorang lagi pegawai menyatakan kakitangan memastikan pengimbas beroperasi cukup baik apabila pakar-pakar antarabangsa datang untuk mengkaji semula langkah-langkah di lapangan terbang.

“Kami hanya mengambil berat tentang penampilan,” katanya. “Apabila mereka (orang atasan) mendengar akan ada lawatan pemeriksaan keselamatan, semua akan dibetulkan secara tiba-tiba… Kami ingin kita mempunyai lawatan setiap hari.”

Beberapa pegawai berhujah bahawa ia adalah “tidak penting” bahawa mesin rosak kerana apabila ia bekerja, ia hanya digunakan untuk mengimbas sampel beg, tidak semua daripada mereka.

Salah satu pengimbas daripada sekurang-kurangnya lima yang diberikan oleh Britain, dan pengimbas lain digunakan di lapangan terbang Kaherah tetapi hanya untuk mengimbas bagasi untuk penerbangan ke London dan Paris, menurut dua pegawai keselamatan di sana. Di Sharm el-Sheikh, penggunaan pengimbas adalah secara suka hati mereka, kata tiga pegawai.

Pada hari Jumaat, Rusia menggantung semua penerbangan ke Mesir, menyertai Britain, yang telah menghentikan penerbangan ke Sharm el-Sheikh. Ireland juga telah menggantung penerbangan ke resort Laut Merah, manakala sekurang-kurangnya setengah lusin Western kerajaan Eropah kepada rakyat mereka tidak melakukan perjalanan di sana.

Pihak berkuasa Mesir di lapangan terbang Sharm el-Sheikh telah mula menyoal siasat kakitangan lapangan terbang dan krew yang bekerja dalam penerbangan Rusia dan telah meletakkan beberapa pekerja di bawah pengawasan, menurut lapangan terbang dan pegawai keselamatan.

Pegawai-pegawai dari Sharm el-Sheikh lapangan terbang itu berkata pemeriksaan keselamatan sering longgar di pintu gerbang ke dalam kemudahan yang digunakan untuk membawa makanan dan bahan api. Hotel tempatan menyediakan makanan kepada beberapa penerbangan dan menghantar makanan terus ke pesawat, kata mereka.

Pengawal di pintu gerbang sering membiarkan penghantaran itu pergi tanpa pemeriksaan penuh kerana mereka kenal lelaki penghantar tersebut, kata pegawai. Pengawal dalam tugas sering disogok dengan makanan untuk melepaskan trak tanpa pemeriksaan untuk menjimatkan masa, kata mereka.

“Anda tidak akan memeriksa rakan-rakan anda, ia adalah kurang ajar.”, kata seorang pegawai.

Seorang pegawai kanan bersara daripada Kementerian Pelancongan Mesir, Magdy Salim, berkata pengawal lapangan terbang kerap tidak lakukan pemeriksaan keselamatan untuk rakan-rakan dan rakan sekerja dan sering tidak memeriksa orang kenamaan kerana menghormati untuk menjimatkan masa mereka.

“Prosedur keselamatan lapangan terbang di Mesir hampir (semua) buruk” dan dicemari oleh “rasuah,” kata Salim.

Terdahulu Sabtu, ketua pasukan siasatan bersama, Ayman el-Muqadem berkata letupan yang didengar di detik terakhir daripada rakaman suara kokpit sebelum pesawat itu menjunam. Pengumuman itu disokong AS dan syak wasangka British ia disebabkan oleh bom.

Walau bagaimanapun, el-Muqadem memberi amaran ia adalah terlalu awal untuk menyatakan apa yang menyebabkan kapal terbang untuk nampaknya memecahkan dalam penerbangan, sambil menambah bahawa analisis bunyi yang sedang berlaku.

“Semua senario sedang dipertimbangkan … ia boleh menjadi bateri litium dalam bagasi daripada salah seorang penumpang, ia boleh menjadi letupan dalam tangki bahan api, ia boleh menjadi kerosakan dalam badan pesawat, ia boleh menjadi letupan sesuatu, “katanya kepada pemberita di sidang akhbar di Kaherah.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.