Header Ads

Loading...

Senarai lima tempat yang paling menyeramkan di dunia

Loading...
Kita biasa mendengar tentang kumpulan pencari hantu atau ‘Ghostbusters’. Antara tugas utama kumpulan-kumpulan (atau pun orang perseorangan) ini adalah meneroka lokasi-lokasi yang dikatakan berhantu demi mencari dan melihat sendiri makhluk halus di hadapan mata.

Namun lima lokasi ini, mungkin antara lokasi yang paling tidak mahu dijejaki manusia. Bukan setakat menyeramkan, namun sejarahnya sahaja boleh menaikkan bulu roma sesiapa sahaja.

Menerusi Astro Awani, kami kongsikan kepada anda senarai 5 tempat paling seram di dunia.

PULAU ANAK PATUNG (MEXICO)

5 Tempat paling seram di dunia

Sebuah pulau di Mexico City yang dipenuhi dengan ratusan anak patung dengan rupa yang menyeramkan. Patung-patung ini diletakkan oleh pemilik pulau ini iaitu Julian Santana Barrera.

Puncanya? Barrera menemui mayat seorang budak perempuan terapung di pulau itu satu masa dahulu.

Dia kemudiannya meletakkan patung-patung tersebut di seluruh pulau berkenaan kerana percaya ia mampu menakutkan roh jahat yang berada di pulau kecil itu.

CENTRALIA (AMERIKA SYARIKAT)

Senarai lima tempat yang paling menyeramkan di dunia

Jika anda pernah menonton filem Silent Hill, imej bandar ini tentunya tidak asing lagi. Pada asalnya, ia sebuah bandar perlombongan yang pesat membangun, namun telah ditinggalkan penduduk selepas lombong bawah tanah terbakar pada tahun 1962.

HUTAN AOKIGAHARA (JEPUN)

Senarai lima tempat yang paling menyeramkan di dunia

Terletak berdekatan dengan Gunung Fuji, ia dikenali penduduk tempatan sebagai hutan tempat bunuh diri.

Malah kerana kadar bunuh diri yang tinggi di hutan itu, pihak berkuasa tempatan meletakkan papan tanda yang meminta agar orang ramai yang berniat untuk berbuat demikian, supaya berfikir terlebih dahulu sebelum melakukannya.

HUTAN HOIA BACIU (ROMANIA)

Senarai lima tempat yang paling menyeramkan di dunia

Mereka yang memasuki hutan ini dikatakan akan keluar dengan rasa pening yang teruk, loya, keletihan dan ada juga yang mengalami calar dan melecur yang teruk pada badan.

Ramai juga yang berkongsi kisah menyeramkan mendengar bunyi orang menangis, selain kisah masyarakat tempatan yang menceritakan bagaimana orang yang sesat dalam hutan itu tidak akan ditemui semula.

RESORT SAN ZHI (TAIWAN)

Senarai lima tempat yang paling menyeramkan di dunia

Reka bentuk bangunan resort ini cukup menarik, namun ia tetap tidak membuatkan masyarakat lupa kisah seramnya.

Ia hanya sempat dihuni selama dua tahun sekitar tahun 1970an, dan mula ditinggalkan terbiar apabila terlalu banyak kematian berlaku di sini.

Kematian yang berlaku bukan sahaja membabitkan insiden-insiden ngeri di kalangan penghuni resort, malah mereka yang melalui kawasan-kawasan berdekatan resort tersebut.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.