Header Ads

Gambar ubi kentang terjual dengan harga RM4.5 juta

Loading...
Jika dipandang ia mungkin sebiji ubi kentang yang biasa sahaja tapi apabila mengetahui berapa nilai gambar ubi kentang ini, terbukti ianya luar biasa.

Foto ubi kentang yang diambil oleh jurugambar selebriti Kevin Abosch, berjaya dijual dengan harga US$1.08 juta (RM4.5juta) kepada seorang usahawan eropah, yang terlihat foto ini ketika makan di rumah Abosch lapor CNN.

Gambar ubi kentang bernilai RM4.5 juta
Foto tersebut dikenali dengan nama “Potato #345”.

Abosch, 46, yang kebiasaannya mengambil bayaran sekitar RM 2 juta untuk mengambil gambar potrait untuk orang-orang kenamaan, mendedahkan jualan foto ubi kentangnya itu adalah pencapaian terbaik dalam hidupnya.

Pada 2010, Abosch telah mengambil tiga keping gambar ubi kentang tersebut — satu digantung dibiliknya, satu didermakan kepada sebuah muzium di Serbia dan satu lagi yang telah terjual.

Gambar ubi kentang terjual dengan harga RM4.5 juta

“Saya melihat ada persamaan antara manusia dan ubi kentang yang menggambarkan hubungan kita sebagai individu dalam satu spesis kolektif”, kata Abosch.

“Secara umumnya, kehidupan ubi kentang yang dipetik adalah ganas dan selalu diambil mudah. Saya menggunakan kentang sebagai proksi untuk kajian ontologi pengalaman manusia.”

Sekiranya harga penjualan gambar “Potato #345” itu berjaya disahkan, ia akan menjadi foto ke-15 yang paling mahal pernah dijual.

Buat masa ini, harga foto yang paling mahal pernah dijual adalah “Rhein II” yang diambil oleh Andreas Gursky, yang bernilai US$4.3 juta ketika dilelong pada 2011.

Gambar ubi kentang terjual dengan harga RM4.5 juta
Rhein II

Pada 2014, seorang jurugambar, Peter Lik, mendakwa foto “Phantom”nya telah berjaya mengatasi rekod terbabit dengan nilai US$6.5 juta.

Namun rekod itu tidak disahkan dan pembelinya tidak pernah dinamakan.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.