Header Ads

Air yang Direbus Dua Kali Akan Berubah Menjadi Racun?

Loading...
Terkejut kami membaca kenyataan air yang sudah direbus dan direbus semula untuk kali kedua akan bertukar menjadi racun.

Sejauh manakah kebenaran kenyataan ini? Berikut kami kongsikan kepada anda artikel mengenai air yang direbus dua kali akan menjadi racun ini.

Air Masak yang Direbus Untuk Kali Kedua Akan Berubah Menjadi Racun?

Ternyata air yang sudah dimasak tak boleh direbus kembali! Biasanya kita dengan tanpa ragu-ragu merebus kembali air sisa dari air rebusan yang sudah sejuk untuk digunakan kembali.

Memang benar, air mentah memang harus direbus untuk membunuh kuman, tetapi bila air itu direbus untuk kali kedua, maka akan mengubah susunan kimianya. Hal ini akan menyebabkan air tersebut akan menjadi racun kerana pendidihan ulang menyebabkan bahan mineral yang baik menjadi berbahaya untuk ginjal dan hempedu.

Sedangkan nitrat akan berubah menjadi notrisamin ketika kamu merebus kembali air yang sudah masak. Perubahan unsur kimia ini boleh mengakibatkan kanser serta penyakit jantung, dan untuk kanak-kanak boleh juga mengakibatkan gangguan perkembangan dan masalah neurologis. Jadi sahabat mesti berhati-hati terhadap air yang sudah masak agar tidak merebusnya untuk kali kedua.

Apa pula pendapat anda?

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.