Header Ads

Perbandingan Buang Air Besar Mencangkung Berbanding Duduk

Loading...
Apa jenis tandas yang anda pakai di rumah? Kalau kita duduk di taman perumahan biasanya ada dua jenis tandas. Satu jenis mencangkung secara tradisi turun temurun yang diajar oleh tok nenek kita dan satu lagi jenis duduk sambil baca surat khabar yang diperturunkan oleh Barat.

Penjelasan Kenapa Digalakkan Buang Air Besar Mencangkung Daripada Duduk

Kalau yang biasa dikampung membesar dalam suasana hulu, berak mencangkung adalah perkara biasa. Mencangkung atas batang kelapa dan melepaskan bom masuk ke dalam sungai di pagi yang nyaman cukup mengasyikkan.

Sama ada kita perasan atau tidak, aksi duduk mencangkung atas batang nyior yang melintang atas sungai dengan gaya yang cukup selamba dan selesa merupakan satu keajaiban jika dipandang oleh orang barat. Kalau tak percaya suruh seorang mat saleh yang anda kenal pergi buat aksi tersebut. Kemungkinan besar dia akan terlentang masuk dalam sungai itu.

Perbandingan Buang Air Besar Mencangkung Berbanding Duduk

Bagi kita rakyat Asia, mencangkung sudah dilatih sejak kecil maka ia menjadi normal dan bersahaja. Ini bukanlah satu posisi biasa bagi orang barat.

Cerita asalnya di sini adalah untuk mengingatkan kita agar kembali kepada posisi asal berak kita secara tradisi. Buang saja tandas jenis duduk dari rumah kita dan gantikan dengan jenis mencangkung.

Sebabnya adalah lihat rajah yang kami sertakan ini.

Perbandingan Buang Air Besar Mencangkung Berbanding Duduk

Berak duduk membuatkan usus tercekik dan najis tidak dapat dilepaskan dengan lancar. Ini membuatkan banyak kesan kekotoran dan keracunan tertinggal dan diserap semula ke atas. Lebih parah lagi jika sering diamalkan akan ada kebocoran pada organ lain.

Mungkin kita perasan dengan angka mereka yang terkena kanser usus yang semakin meningkat sejak kebelakangan ini di negara asia yang pada suatu masa dahulu adalah tersangat-sangat jarang berlaku. Kanser usus dulu-dulu hanya banyak berlaku dikalangan orang barat. Sebabnya mereka berak duduk dan kita berak mencangkung.

Bagi mereka dah terbiasa amalkan berak duduk sejak sekian lama, kembalilah ke pangkal jalan. Lihatlah perbezaan kesihatan anda selepas menukar posisi berak. Anda akan dapat rasakan tahap kesihatan yang jauh lebih baik hanya selepas seminggu mengamalkan berak mencangkung.

Ajarlah anak-anak berak mencangkung. Tak payah nak perkenalkan cara berak duduk sebab ia sedikitpun tak ada faedah untuk kesihatan.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.