Header Ads

Penggemar Teh Hijau Wajib Baca: Bahaya Teh Hijau Jika Diambil Berlebihan

Loading...
Semua orang tahu, bahawa teh merupakan minuman yang sihat terutama teh hijau serta sebahagian jenis teh yang lain, di mana khasiatnya dipercayai boleh mengelak pelbagai macam penyakit, malah penyakit bahaya sekalipun seperti kanser. 

Kandungan antioksidan di dalam teh, boleh dibuktikan oleh ramai saintis dan ia dikatakan boleh melawan sebahagian sel kanser, serta meningkatkan ketahanan tubuh. Terutama apabila teh dipadukan dengan madu, jadi khasiatnya akan makin bertambah. 

Bahaya Green Tea Jika Diambil Berlebihan

Tetapi anda selalu perlu waspada, kerana teh juga mempunyai sifat negatifnya, terutama apabila diambil terlalu banyak. Bahaya pengambilan teh ini memanglah tidak kelihatan dalam masa yang singkat, tetapi perlu masa yang lama. 

Penggemar Teh Hijau Wajib Baca: Bahaya Teh Hijau Jika Diambil Berlebihan
Keadaan ini dihadapi oleh seseorang wanita yang berumur 47 tahun.

Yang bermula sejak umur 20 th tahun. ‘Ketagihan’ minum teh. Tidak pernah seharipun ia terlepas tanpa meminum teh, jadi kebiasaannya itu jadi membahayakan tubuhnya, terlebih tulang-tulangnya. 

Selama 17 tahun, wanita yang berasal dari Michigan yang tidak disebutkan namanya, pada mulanya mengeluh pada doktor, kerana tulang-tulang di bahagian punggung, lengan, pinggul serta kakinya kesakitan selama lima tahun.

Dan selepas memperoleh imbasan X-ray, ternyata wanita itu mengalami fluorosis tulang, penyakit yang disebabkan terlalu banyak mengambil flouride. Tahap flouride dalam tubuhnya empat kali lebih besar dari normal. 

Flourosis tulang biasanya banyak didapati di India serta China, berpunca daripada banyak sangat mengambil teh. Namun di Eropah serta Amerika sangat jarang berlaku. 

Fluoride biasanya mampu dikeluarkan secara semulajadi oleh badan melalui buah pinggang. Tetapi apabila terlalu berlebihan, jadi bakal membantuk mendakan kristal di tulang. 

Apa yang dapat kita pelajari dari situasi ini, usahakan untuk mengimbangi antara pengambilan air teh serta air putih, kerana meminum teh secara berlebihan sangatlah tak baik. Jikalau anda memanglah suka dengan teh, sebaiknya diminum maksimum 2 kali sehari.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.