Header Ads

5 Jenis Sukan Paling Mahal, #2 Paling Selalu Dapat Perhatian

Loading...
Inilah 5 Sukan Paling Mahal Di Dunia

Sukan SEA ke-29 di Kuala Lumpur telahpun melabuhkan tirainya. Boleh dikatakan acara yang dipertandingkan memang cukup meriah.

Sebut je pasal sukan, paling bermakna apabila sukan dapat menyatukan kita semua. Apabila melibatkan Malaysia, semua rakyat bersatu.

Menerusi Kosmo!, kami akan kongsikan 5 jenis dan acara sukan paling mahal di dunia. Selalunya yang nombor 2 selalu dapat perhatian.

1. LOMPAT SKI

5 Jenis Sukan Paling Mahal, #2 Paling Selalu Dapat Perhatian

Sukan ini popular di negara luar seperti Norway yang mempunyai banyak pergunungan salji. Kos peralatan asas yang diperlukan mencecah AS$2,500 (RM 11,071) dan memerlukan khidmat jurulatih yang mahir dan sudah tentu kos bayaran sangat tinggi. Sukan lompat ski ini, memerlukan peruntukan sekurang-kurangnya AS$100,000 (RM 420,000) setahun.

2. POLO

5 Sukan Paling Mahal Di Dunia

Anda boleh lihat sendiri sukan ini diminati oleh anak kerabat diraja. Sukan ini mewajibkan atlet memiliki kuda lebih daripada seekor. Sepasang kuda perlu menjalani latihan yang menelan kos kira-kira AS$2,500 (RM11,000) sebulan. Bagi menyertai pertandingan, atlet tersebut perlu membelanjakan AS$3,500 (RM14,000) hingga AS$150,000 (RM640,000).

3. EQUESTRIAN

5 Sukan Paling Mahal Di Dunia

Sukan Equestrian ini memerlukan kemahiran menunggang serta mengawal kuda. Bagaimanapun, kos diperlukan sangat tinggi merangkumi latihan dan penyelenggaraan kuda. Kos untuk memasuki pertandingan Equestrian peringkat antarabangsa memerlukan kos sekitar AS$200,000 (RM850,000) setahun tidak termasuk harga untuk membeli kuda.

4. FORMULA ONE

5 Jenis Sukan Paling Mahal

Pengarah Eksekutif Mercedes AMG Petronas Formula One Team, Toto Wolff mendedahkan pelumba perlu melalui banyak fasa yang memerlukan kos sangat tinggi sebelum mendapatkan lesen pemandu F1. Kata Wolff, kanak-kanak yang menunjukkan minat perlu beraksi dalam perlumbaan Go Kart terlebih dahulu dan seterusnya beralih kepada perlumbaan F4, F3 dan F2 yang memerlukan perbelanjaan kira-kira RM47.71 juta.

5. PELAYARAN

5 Jenis Sukan Paling Mahal

Tahukah anda bahawa sebuah kapal layar jenis AC72 yang mengambil bahagian dalam acara American Cup memerlukan kos sehingga ratusan juta ringgit termasuk kos penyertaannya dalam perlumbaan yang mengambil masa beberapa bulan.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.