Header Ads

Suka Mandi Lama Tanda Anda Tidak Bahagia

Loading...
Suka Mandi Lama Tanda Anda Tidak Bahagia

Bagi sesetengah orang, mandi adalah rutin yang baik untuk membersihkan badan dari segala kekotoran. Lebih lama mandi, lebih bersih.

Tetapi, baru-baru ini ada satu kajian mengatakan bahawa mandi terlalu lama berkemungkinan anda seorang yang kesepian dan tidak bahagia!

Memang mengejutkan! Namun sebuah kajian yang dilakukan oleh para penyelidik di Yale University menunjukkan, mereka yang suka mandi lama, cenderung tidak bahagia dengan hidupnya.

Apa kaitannya?
Mereka yang mandi lama cenderung untuk memikirkan masalah dan membiarkan fikiran berserabut.

Suka Mandi Lama Tanda Anda Tidak Bahagia

Menurut ahli psikologi dari Harvard University, Matthew Killingsworth dan Daniel Gilbert, fokus mental mempengaruhi kebahagiaan seseorang. Mereka yang suka mandi lama, lebih suka berkhayal.

Ada diantara anda yang suka menghabiskan masa di bilik mandi sambil berfikir atau berkhayal tanpa melakukannya di dunia nyata. Hal ini, akhirnya akan membuatkan seseorang itu rasa tertekan dan kecewa.

Perkara ini tidak dialami oleh mereka yang mandi dalam masa yang singkat. Mereka lebih fokus dan tidak ada masa untuk berkhayal kerana pada dasarnya berpuas hati dengan hubungan sosial yang dimiliki.

Ia hanyalah sebuah kajian, sebenarnya jika diikutkan logik akalnya, mandi lama bermakna anda inginkan kebersihan diri anda terjaga.

Sumber: Hanasuva.com

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.