Header Ads

Loading...

"Bukan Salah Motif Viral, Salah Kepala Otak Masyarakat Kita"

Loading...
Orang tanya aku hari tu pasal awek cendol masuk tv. Lepas tu tanya pandangan aku pasal rancangan Motif Viral. Kata mereka, rancangan Motif Viral ni mempopularkan orang bodoh. Aku diam tak cakap apa-apa. Sebabnya aku dah lama tahu problem kita bukanlah rancangan tv tapi problem kita ialah kepala otak masyarakat kita.

Motif Viral sebelum ni pernah jugak panggil individu lain untuk ditemuramah. Orang-orang positif bersama kisah yang positiflah. Tu aku dah letak 4 contoh.

"Motif Viral Mempopularkan Orang Bodoh?" - Bukan Salah Rancangan TV, Salah Kepala Otak Masyarakat Kita

Tapi view sendu. Beberapa puluh ribu saja. Awek cendol ni jugak power. Baru seminggu masuk Youtube, dah dapat sejuta view. Sebabnya korang ni lah yang duk cari video tu. Koranglah yang duk femeskan dia. Koranglah buat dia jadi trending.

Lepas tu tuding jari kepada Motif Viral. Tak nak mengaku kesalahan sendiri. Tak nak mengaku dia naik sebab korang. Pfft.

"Bukan Salah Motif Viral, Salah Kepala Otak Masyarakat Kita"

"Bukan Salah Motif Viral, Salah Kepala Otak Masyarakat Kita"

Perangai suka sebut salah orang ni aku menyampah lama dah. Buka video Metallica, ada beruk komen “Justin Bieber tak power macam ni”. Tulis artikel pasal XPDC, ada monyet komen “bebudak sekarang mana tahu benda macam ni. Tahu Aiman Tino je.”

Apa punya bangang entah sebut nama Justin Bieber dekat video Metallica. Apa punya bebal sebut nama Aiman Tino dekat artikel XPDC. Fokus sajalah kepada apa yang kita suka. Benda yang kita tak suka ni, biar je lah ditelan angin lalu. Pejam mata buat-buat tak nampak je. Tak perlu sebut, tak perlu tulis.

Bukan Salah Rancangan TV, Salah Kepala Otak Masyarakat Kita

Bukan Salah Rancangan TV, Salah Kepala Otak Masyarakat Kita

Bukan Salah Rancangan TV, Salah Kepala Otak Masyarakat Kita

Macam itu jugak dengan Alip Syukri, Sajat, atau public figure negatif yang lain. Kau kenal Bobo? Kenal Syasya Solero? Mana depa berdua sekarang? Takde orang peduli dah kan sebab takde sesiapa dah sebut. Alip Syukri dengan Sajat pun boleh terima nasib yang sama kalau korang buat benda yang macam korang buat dekat Bobo dan Syasya tu.

Kalau sebut pun, sebut sekali dua je lah. Ini sepanjang masa kau duk sebut pasal orang yang kau menyampah, kau la yang masalah sebenar. Bukan orang-orang tu. Hipokrit.

Korang tak boleh ke rilek-rilek macam aku? Rilek tau rilek? Tengok aku. Rilekkkkkkk je.

Tonton video Awek Cendol di Motif Viral di bawah.


Sumber: Facebook Peter Vladimir

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.